1 Haziran 2009 Pazartesi

yENİ aTöLYeLeR


YAZI ve ŞİİR ATÖLYESİ – A. ALİ URAL

Yazarlığın kapısını ısrarla çalanlara, yazmak kadar yırtmayı göze alanlara söyleyeceklerimiz var. Seçkin bir edebiyat atmosferinde ağırlamak istiyoruz sizi. Sözcüklerdeki saklı mânâları bir şairle keşfetmeye hazır mısınız? Kalem tecrübesini paylaşmayı vadeden bir yazarın edebiyat rehberliğine!

Şair ve yazar A.Ali Ural'ın yönetimindeki atölye çalışmaları bir hafta Şiir, bir hafta Yazı olmak üzere dönüşümlü olarak her hafta edebiyatseverleri bekliyor. Yazarlık eğilimlerinin belirlenmesi ve desteklenmesinden yola çıkılarak oluşturulan program, okuma bilinci ve birikimini kazandırmayı da hedefliyor.

Kelimeleri beyaz bir kağıtta yan yana getirmeyi, onlardan hikayeler, denemeler ve şiirler çıkarmayı seviyorsanız, bu atölyelerle birlikte onların üstünü çizmeyi, elinizin tersiyle itmeyi, gerektiğinde yırtmayı da öğreneceksiniz. Bir fotoğrafın içine girmek, kaleminizle onu bir filme dönüştürmek, size söylenen tek bir sözcüğün çağrışımlarıyla yeni kıtalara yelken açmak elinizde. A. Ali Ural, yalnız Türk edebiyatının seçkin yazarlarının değil, katılımcıların metinleri üzerinde de konuşarak edebî tahliller yapıyor atölyesinde, ilham ve hayal gibi yazara güç veren kaynakları, ironi ve imâ sığınaklarını irdeliyor. Görmenin, elemenin ve çerçevelemenin sırlarını paylaşıyor sizinle.

A. Ali Ural, 1959 yılında Samsun Ladik’te doğdu. İlk şiiri Mavera dergisinde çıktı. (1982) Yüksek öğreniminin ardından bir süre editörlük yaptıktan sonra Şule Yayınları’nı kurdu. (1989) Merdiven Sanat isimli aylık bir sanat dergisi çıkardı. (1997-2000) 24 sayı çıkan bu derginin yanı sıra Kitaphaber isimli iki aylık bir kitap-kültür dergisi yayınladı. (1997-2006) Yayın yönetmenliğini de yaptığı bu dergilerde, şiir, öykü ve makalelerini yayınladı. Halen Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şube başkanı olan Ural, 2005 yılında yayınlamaya başladığı Merdivenşiir dergisinde şiir serüvenini sürdürüyor. Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliği de olan Ural, gazetelerde haftalık denemeler yazıyor, edebiyat eksenli radyo programları yapıyor. 2009’dan itibaren Nuriye Akman İletişim Atölyesi’nde Yazı ve Şiir Atölyesini düzenleyen A. Ali Ural’ın başlıca eserleri:

  1. Körün Parmak Uçları (Şiir-1998)
  2. Posta Kutusundaki Mızıka (Deneme-1999)
  3. Yangın Merdiveni (Hikaye-2000)
  4. Şafii Divanı (Tercüme-Araştırma-2002)
  5. Makyaj Yapan Ölüler (Deneme-2004)
  6. Resimde Görünmeyen (Deneme-2006)
  7. Kuduz Aşısı (Şiir-2006)
  8. Güneşimin Önünden Çekil (Deneme-2007)
  9. Satranç Oynayan Derviş (Deneme-2008)

sonra Şule Yayınları’nı kurdu. (1989) Merdiven Sanat isimli aylık bir sanat dergisi çıkardı. (1997-2000) 24 sayı çıkan bu derginin yanı sıra Kitaphaber isimli iki aylık bir kitap-kültür dergisi yayınladı. (1997-2006) Yayın yönetmenliğini de yaptığı bu dergilerde, şiir, öykü ve makalelerini yayınladı. Halen Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şube başkanı olan Ural, 2005 yılında yayınlamaya başladığı Merdivenşiir dergisinde şiir serüvenini sürdürüyor. Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliği de olan Ural, gazetelerde haftalık denemeler yazıyor, edebiyat eksenli radyo programları yapıyor. 2009’dan itibaren Nuriye Akman İletişim Atölyesi’nde Yazı ve Şiir Atölyesini düzenleyen A. Ali Ural’ın başlıca eserleri:

  1. Körün Parmak Uçları (Şiir-1998)
  2. Posta Kutusundaki Mızıka (Deneme-1999)
  3. Yangın Merdiveni (Hikaye-2000)
  4. Şafii Divanı (Tercüme-Araştırma-2002)
  5. Makyaj Yapan Ölüler (Deneme-2004)
  6. Resimde Görünmeyen (Deneme-2006)
  7. Kuduz Aşısı (Şiir-2006)
  8. Güneşimin Önünden Çekil (Deneme-2007)
  9. Satranç Oynayan Derviş (Deneme-2008)

ETKİLEYİCİ VE GÜZEL KONUŞMA ATÖLYESİ – ÜMİT DOLU

NEFES, SES, ARTİKÜLASYON:
Programda ilk ders; sesi tanıma ve sesin etkili kullanımını öğrenme, doğru nefes alma teknikleri, nefesi ölçülü kullanma ve nefes kontrolü üzerinedir. Bu eğitimin ardından, heyecanlandığınızda, topluluk önünde ya da bir görüşme esnasında nefesinizi kontrol altında tutmayı, sesinizdeki iniş ve çıkışları, titremeleri engellemeyi başarabilirsiniz. Ayrıca yaşantınızın her döneminde uygulayabileceğiniz temel ses açma çalışmaları ve nefes egzersizleri de programın konuları arasındadır.

DİKSİYON-FONETİK:
Konuşma bilimi ve konuşma sanatı olarak adlandırabileceğimiz bu derste, ağızdan çıkan sesin özelliklerini tanımaya başlarken, nasıl daha anlaşılır konuşabileceğinizi, tonlama ve vurgulamalarla doğru telaffuzun birlikte uyum içinde konuşmayı nasıl daha anlaşılır, ilgi çekici, renkli ve etkileyici hale getirdiğini öğrenebilirsiniz.

KONUŞMA:
Bu derste eğitmenimiz, etkileyici ve renkli konuşmanın, konuşulan kişi veya grupların ilgisini uyanık tutmanın, ikna kabiliyetinin sırrını katılımcılarla paylaşır. Bu programda farklı amaçlara yönelik detaylı çalışmalar yer alır ve kişilerin problemleri ile özel olarak ilgilenilir.

Çalışmalar:

* Konuşma sorunlarımızı aşmak.
* Psikolojik ve fiziksel sorunlar.
* Konuşmayı nasıl etkileyici hale getirebiliriz?
* Konuşmayı vurgu ve tonlamalarla renklendirmenin yolları.
* Topluluk önünde konuşma becerisi nasıl kazanılır?
* Birebir konuşmalarda ikna becerisi.
* Karşılıklı, günlük, amaçlı ve hazırlıksız konuşmalar.

DRAMATİK ÇALIŞMA:
Bu ders, konuşma tekniğinin öğrenilmesinden ve alt yapınızın oluşmasından sonra, eğitimin son aşaması olarak gerçekleşir. İfade gücünüzü zenginleştirmeyi amaçlayan dramatik çalışmalar, etkili anlatım yollarını öğreterek, duygu ve düşüncelerinizi doğru ifadelerle aktarabilmenize yardımcı olur.

TOPLU KONUŞMA DERSİ:
Toplu konuşma dersinde kendi seçtiğiniz bir konuda kamera karşısında topluluğa hitaben bir konuşma yaparsınız. İki eğitmenin izleyici olarak katıldığı konuşma ile ilgili daha sonra değerlendirmeler yapılır.

* Bu programın 2. aşaması seslendirme olacaktır.

Ümit DOLU
Ümit Dolu, Yurttan Sesler Ajansı’na bağlı seslendirme sanatçısıdır. On yıldan bu yana birçok ajans ve stüdyo için seslendirme yapan Dolu, TRT İstanbul Televizyonu Seslendirme Müdürlüğü, Orijinal Dublaj süreli yayınları seslendirmektedir. Mass Media için seslendirme yönetmenliği yapan sanatçı, belgesel kanalı olan İz Tv’nin kurumsal ve iç yapım sesidir. Yıllarca TRT Radyolarında duyduğumuz ‘Kurt Ajans sunar’ cümlesinin sahibi Kurt Ajans’ın kadrolu sanatçısı olan Dolu, aynı zamanda Samsung reklamlarını ve Fox TV’de yayınlanan Bez Bebek dizisinde Tan Sağtürk’ü seslendirmektedir. 2009’dan itibaren Nuriye Akman İletişim Atölyesi’nde, Etkileyici ve Güzel Konuşma Atölyesini düzenleyen sanatçı, özel diksiyon dersleri de vermektedir.


TEMEL FOTOĞRAF TEKNİKLERİ ATÖLYESİ - SERHAT ÖZŞEN

Temel Fotoğraf Teknikleri atölyesinde ilk hedef gerçek bir fotoğraf projesi üretmektir. Proje üretimine geçmeden önce, temel prensipleri kavramak ve teknik bilgileri uygulayarak öğrenmek gerekir.

Yedi hafta süren atölyede, son iki hafta proje üretimine ayrılmıştır. Katılımcılar temel bilgilere hakim olduktan ve ekipmanlarını en iyi biçimde kullanmayı öğrendikten sonra projeleri için harekete geçerler. Belirlenen bir konu çerçevesinde dış mekan çekimleri yapılır. Çekimlerin ardından, fotoğraflar sergilenmek üzere proje kapsamında değerlendirilir.

Tüm katılımcılar, atölyeye analog ya da dijital makineleri ile katılabilirler. Atölyeye katılım sınırlı olduğu için lütfen ön kayıt için katılımcı formunu isteyiniz.

Program:

  • Fotoğrafın tarihi gelişimi ve sanat akımları
  • Makine ve malzeme bilgisi
  • Görüntü oluşumu, film ve sensör yapıları
  • Objektifler
  • Kompozisyon ve estetik

Makine ve malzeme bilgisi:

  • Fotoğraf makinesinin temel yapısı
  • Diyafram ve obtüratör sistemleri
  • Pozlandırma ve ışık ölçüm sistemleri
  • Eşdeğerlilik yasası
  • Doğru poz için uygun bileşimlerin bilgisi
  • Temel optik bilgisi
  • Kamera çekim modları
  • Yaratıcı modlar, temel modlar
  • Kameralarda vizör sistemleri
  • Netleme sistemleri
  • Formatlarına göre makine çeşitleri
  • Kamera ve optik temizlik ve bakımları

Fotoğrafta Kompozisyon:

  • Kompozisyonun temeli
  • Fotoğrafta grafik ve unsurları (nokta, çizgi, psikolojik çizgi, form, denge)
  • Perspektif (Objektif pespektifi, distorsiyon, akademik perspektif)
  • Işık ve kullanımı
  • Atmosfer
  • Kontrastlık

Serhat ÖZŞEN
1967 yılında İsviçre'de doğan Serhat Özşen, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde tamamladı. Özşen, 1993 yılından bugüne önde gelen reklam ajansları ve popüler dergiler için özel çekimler gerçekleştirdi. Ürettiği fotoğraf projeleri ile iki kişisel sergi açtı ve eserleri çeşitli karma sergilerde yer aldı. 2004-2006 yılları arasında Kadıköy Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi’nde fotoğraf ve grafik bölümünde eğitmenlik yaptı. Türkiye ve Avrupa Birliği ortaklığı ile gerçekleştirilen “Türkiye' deki Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi”nin (MEGEP) fotoğraf alanında koordinatörlüğünü üstlendi. Özel kurum ve kuruluşlarda, sosyal aktivite çalışmaları kapsamında mesleki ve teknik eğitmenlik yapan Özşen, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları’nda da 2 yıl süre ile usta öğreticilik yaptı. 2000’den itibaren kendi şirketi olan "Temmuz Ağustos Fotoğraf ve Tanıtım Hizmetleri" bünyesinde endüstri, ürün ve tanıtım fotoğrafçısı olarak çalışmaya devam eden Özşen, Nuriye Akman İletişim Atölyesi’nde fotoğraf eğitimi vermektedir.

Nuriye Akman İletişim Atölyesi
Bilgi için: İrem ŞIK, Can ULUDAĞ
Adres: Ruşen Ağa Sok. No:8 Moda- Kadıköy
T: +90 216 330 99 07
E: iletisim@nuriyeakman.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder